Skip to main content

SONDA - Dimitar Todorovski


SONDAHera 17 priblizavala se planeti Kienol. Bila je jedna od mnogo stotina sondi poslanih u potragu za razvijenim civilizacijama i postala je prva ljudska tvorevina koja je nasla takvu civilizaciju.

Misija se priblizavala kraju. Bilo je potrebno samo jos da pokraj nje prodje neka od mnogobrojnih kienolskih patrola ili kakva druga letjelica pa da bude zapazena.

To se i dogodilo.


Ovdje SL-25. Zamalo smo se sudarili s nekim objektom u zoni 00-42. Molim vas da posaljete servisnu letjelicu.

Za nekoliko minuta poslani brod je stigao. Celicni pipci uhvatise sondu i smjestise je na pokretnu traku sto je vodila u unutrasnjost broda.

I servisna letjelica obavi svoj posao.

Sonda polako poce gubiti svoj oblik zbog visoke temperature u peci za otpadne materijale, pretvarajuci se u tekucinu.

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…