Skip to main content

Predrag Kezele - ZELJA


ZELJAZovem se Sen. Sest mi je godina i dva mjeseca. Vec drugu godinu ucim u Glavnom centru za osnovno obrazovanje. Dosad sam sve uspjesno savladao i usvojio i roditelji su mi zadovoljni. Danas nam je voditelj nase grupe zadao zadacu: treba nesto napisati o svojim zeljama pod naslovom "Moja najveca zelja".

Moja je najveca zelja uvijek bila da imam vlastitu raketu kao moj tata, pa da sam lutam svemirom. Mama kaze da mi prve zelje moraju biti ono sto zele svi ljudi. Zato cu tako i poceti svoju domacu zadacu: "Moja najveca zelja 21.11.3567.


Moja najveca zelja je da svi ljudi budu sretni, da vise nema ratova, da nigdje niko ne treba ginuti, da se prestanu bacati bombe i proizvoditi oruzje, da sva djeca u svemiru imaju sta jesti i da imaju igracaka, da..."

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…