Skip to main content

RUBBERNECKERS - Matjaz Sinkovec


RUBBERNECKERSBljesnulo je. Zatutnjilo je. Sa neba se pojavilo nesto nejasno. Trenutak zatim pretvorilo se u svemirski brod. pristao je.

Najpre smo ih videli uz prozore, a zatim na otvorenim vratima. Pogledali su levo-desno, gore-dole, napred-nazad, jedan drugog. Sisli su na zemlju; bilo ih je tuce, dva tuceta... ne znamo koliko. Osvrtali su se naokolo, mirisali vazduh, nogama se klizali po travi, pesku, betonu...

Pregledavali su sve, a najvise nas. Neke su pipali po glavi, druge po bubrezima, trece su skakljali po spolovilima. Stipkali bi nas, ali ne i udarali.

Nije dugo trajalo i vec su se razleteli po celom gradu. Ulazili su u lokale, istezali vratove, napinjali oci, isprobavali odela, probali pica, testirali motorne kosilice, citali novine, vozili automobile, bicikle i romobile, uporedjivali kvalitet zubne paste, kupovali avionske karte, koristili se javnim WC-ima, vodili pse u setnju, razgledali znamenitosti, prelazili preko ulice na crveno svetlo, vozili se javnim prevozom, brijali se u brijacnicama, setali se po parku, odlazili na posao i u skolu, posecivali koncerte, pozorisne i filmske predstave, kupovali na pijaci crvene rotkvice, u kanuu veslali na reci, suncali se, praznili kante za smece, popravljali vodovodne cevi, cistili sneg sa trotoara, suncali se goli na plazi, hranili golubove, svirali u rock-grupama, ucestvovali na simpozijima, pomagali pri radu u stolarskim radionicama, posecivali porodilista, pleli carape, grabljali pesak na grobovima i zadimljavali cekaonice.

Nocu dok smo svi spavali, svemirski brod je odjednom poleteo i zauvek nestao ko zna kuda.

U medjuvremenu, dok jurimo za svakodnevnim poslovima, sada se ponekad pitamo: jesu li odleteli brodom ili nisu! Tada pozurujemo korak i ulazimo u lokale, narucujemo kafu sa slagom, udisemo cigaretni dim...

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…