Skip to main content

SAPUTNIK - Vesna Denčić


SAPUTNIKČudni zvuci odavali su njegovo prisustvo. Oni uobičajeni, tako dragi, tako znani, tog tretnutka bili su nestvarni. Sablasni. Sve je pripisivala stanju šoka: zbog iznenadnog odlaska, zbog gubitka, zbog osećaja izneverenosti i nije znala kako da se bori sa tim. Sa njim. Veče se već spuštalo, a kao da nije ni svanulo. Neki ljudi, uplakani, promicali su ispred prozora svesti, u pokušaju da nešto učine za svoje duše, da se iskupe pred konačnim, uzaludno nabrajajući reči utehe. Koga od njih da odabere, na čije rame da spusti umornu glavu, kada svi izgledaju podjednako tragično.

I drugo jutro je svanulo, sa istim pripadajućim zvucima. Sada su već i mačke reagovale. Kažu da one vide ljudskom oku nesaznatljivo, ali nemaju dar kazivanja. Pilje nemo pogleda uprtog. Mora im odvući pažnju – neprijatno je tako zblanute gledati ih, u šta god da pilje. Ne, ne plašim se da spavam sama, odgovarala je zabrinutim pitanjima, imam mačke. Te jezive demone, graktali su. A on je ćutao. Zgrožen. Zaista si okružena demonima, hteo je da kaže, ali ne demonima u mačijem obliku.
Ništa se ne bi promenilo sve i da je rekao. Da je mogao da kaže. Ne bi ga poslušala kao ni toliko puta pre.

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…

BAJKA O KOMPJUTORU KOJI SE BORIO SA ZMAJEM - Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyla - Stanislaw Lem

BAJKA O KOMPJUTERU KOJI SE BORIO SA ZMAJEM


Kralj Poleander Partobon, vladar Kibere, bijaše velik ratnik, a kao pobornik metoda suvremene strategije više od svih ratnih znanosti cijenio je kibernetiku. U njegovom kraljevstvu sve je vrvilo od elektronickih racunala, manjih ili vecih »elektronskih mozgova«. Poleander ih je postavio gdje god je mogao — nipošto ne samo u astronomskim opservatorijima ili u školama nego doslovce posvuda: cak je u rubna kamene na ulicama dao ugraditi »elektronske mozgove« koji su glasno upozoravali pješake neka pripaze da se ne spotaknu, a bilo ih je i na stupovima, na zidovima i drvecu, tako da ih je svatko u bilo koje vrijeme mogao zamoliti da mu pokažu put. Objesio ih je i ispod oblaka da odozgo jave kad pocne padati kiša, razmjestio ih je po planinama i dolinama. Ukratko, na Kiberi se nije mogao naciniti nijedan korak a da se ne naide na »elektronske mozgove«.
Lijepo bijaše na planetu Kibera, jer je kralj propisao ne samo da se sve što je do tada postojalo …