Skip to main content

COPY/PASTE - Vladimir Stojnić


COPY/PASTEJa ustajem iz kreveta koji sam kupio pre dve godine na popustu. On ustaje sa najmekšeg oblaka. Ja otvaram svoja drvena vrata i izlazim na ulicu. On raskriljuje zlatne rešetke i ulazi u vrt. Ulazim u autobus, penzioneri mi zabijaju svoje laktove u rebra. Pored njega proleću predivni anđeli. Odlazim na posao, sedam za kompjuter i 4 sata lupam po tipkama, klikćem mišem COPY- PASTE, COPY- PASTE. On uzima knjigu i upisuje: ovaj meni, onaj njemu, ovaj u čistilište, taj njemu, ovaj meni. Ja napravim pauzu da bih pojeo sendvič. On naparavi pauzu da uzme malo ambrozije. Vraćam se za kompjuter i još 4 sata pritiskam COPY- PASTE. On uzima knjigu, nastavlja gde je stao i tako još 4 sata. Kada završim, spuštam se u najbližu birtiju i naručujem pivo. On ispija nektar posle napornog dana. Ja uzimam mobilni telefon i okrećem njegov broj. U isto vreme on se koncentriše i pokušava da stupi u vezu sa mnom. Ne dobijam ga jer mu je zauzeto. Ne dobija me jer mi je zauzeto.
I tako prolaze dani, idu godine. Jedino što će on umreti, a ja ću večito hodati zemljom. I lupati COPY- PASTE!

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…

BAJKA O KOMPJUTORU KOJI SE BORIO SA ZMAJEM - Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyla - Stanislaw Lem

BAJKA O KOMPJUTERU KOJI SE BORIO SA ZMAJEM


Kralj Poleander Partobon, vladar Kibere, bijaše velik ratnik, a kao pobornik metoda suvremene strategije više od svih ratnih znanosti cijenio je kibernetiku. U njegovom kraljevstvu sve je vrvilo od elektronickih racunala, manjih ili vecih »elektronskih mozgova«. Poleander ih je postavio gdje god je mogao — nipošto ne samo u astronomskim opservatorijima ili u školama nego doslovce posvuda: cak je u rubna kamene na ulicama dao ugraditi »elektronske mozgove« koji su glasno upozoravali pješake neka pripaze da se ne spotaknu, a bilo ih je i na stupovima, na zidovima i drvecu, tako da ih je svatko u bilo koje vrijeme mogao zamoliti da mu pokažu put. Objesio ih je i ispod oblaka da odozgo jave kad pocne padati kiša, razmjestio ih je po planinama i dolinama. Ukratko, na Kiberi se nije mogao naciniti nijedan korak a da se ne naide na »elektronske mozgove«.
Lijepo bijaše na planetu Kibera, jer je kralj propisao ne samo da se sve što je do tada postojalo …