Skip to main content

POVRATAK - Vladimir Lazić

 POVRATAKNekako se iskobeljao, otresao prašinu iz očiju i uputio kući. Bio je krupan i krakat čovek, te su njegove cipele u velikim zalogajima odgurivale zemlju noseći ga domu. Preskočio je plot i zadovoljno uzdahnuo kada se našao u svom dvorištu.

Žena će mu oprati noge i pristaviti večeru, a onda će zajedno na počinak. Uželeo se njenog mesnatog, belog tela. U kući je tinjala petrolejka. Prišao je prozoru i video ženu kako steže zube dok na njoj seva gola komšijina zadnjica.

Kao da je znao da će biti tako.

Ono što nije znao bilo je da je prekjuče umro.
Setio se i toga, ali tek kada ga je žena spazila i počela da vrišti.

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…