Skip to main content

ZASTO SU ZEMLJANI DOBROVOLJNO PRIHVATILI INVAZORE IZ SVEMIRA - Nebojsa Popovic


ZASTO SU ZEMLJANI DOBROVOLJNO PRIHVATILI INVAZORE IZ SVEMIRA 

Nebojsa Popovic


- Milorade, neces valjda da ides tamo?

- Pa znas da moram, dobio sam poziv...

- Ja ne bih ni mrtva otisla tim...

- Cuti, zeno. * * *


Svemirski brod vanzemaljske civilizacije, koji je svakih pedeset godina rutinski obilazio Zemlju i provjeravao njen razvoj, i ovog puta se nasao na uobicajenom mestu. Medjutim, sve ostalo bilo je drugacije...

Svi zemljolozi sa broda skupili su se u centralnoj odaji, cekajuci kapetana.

- Ne razumem zasto su se Zemljani tako lako predali svemirskim osvajacima. Pa oni su poznati po svojoj ratobornosti...

- Da, zato i nismo jos stupili u kontakt s njima. Ali ko zna ko su im porobljivaci, mozda su opasni i za nas, i za ceo svemir...

- Ne verujem - rece kapetan broda, koji je upravo usao - uostalom, procitacu vam izvestaj koji je 09.2 uspeo da posalje, riskirajuci zivot: "IZVESTAJ 09.2 - SLUCAJ ZEMLJA. S obzirom na novonastalu situaciju, u privredi i zivotu Zemljana nema velikih promena(osim, na primer, potpuno izumiranje prostitucije). Na rad idu samo muskarci, i zacudio sam se da izgledaju prilicno zadovoljno. U pocetku sam mislio da su pod dejstvom nekakve droge ili nervnog plina ali konacno sam otkrio. Osvajaci su sve same zene... i to kakve zene!"

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…

BAJKA O KOMPJUTORU KOJI SE BORIO SA ZMAJEM - Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyla - Stanislaw Lem

BAJKA O KOMPJUTERU KOJI SE BORIO SA ZMAJEM


Kralj Poleander Partobon, vladar Kibere, bijaše velik ratnik, a kao pobornik metoda suvremene strategije više od svih ratnih znanosti cijenio je kibernetiku. U njegovom kraljevstvu sve je vrvilo od elektronickih racunala, manjih ili vecih »elektronskih mozgova«. Poleander ih je postavio gdje god je mogao — nipošto ne samo u astronomskim opservatorijima ili u školama nego doslovce posvuda: cak je u rubna kamene na ulicama dao ugraditi »elektronske mozgove« koji su glasno upozoravali pješake neka pripaze da se ne spotaknu, a bilo ih je i na stupovima, na zidovima i drvecu, tako da ih je svatko u bilo koje vrijeme mogao zamoliti da mu pokažu put. Objesio ih je i ispod oblaka da odozgo jave kad pocne padati kiša, razmjestio ih je po planinama i dolinama. Ukratko, na Kiberi se nije mogao naciniti nijedan korak a da se ne naide na »elektronske mozgove«.
Lijepo bijaše na planetu Kibera, jer je kralj propisao ne samo da se sve što je do tada postojalo …