Skip to main content

PREDSKAZANJE - Zivko Prodanovic


PREDSKAZANJE 

Zivko Prodanovic


Ekspedicija Normana Woldera prva je srela druga razumna bica iz svemira. Taj toliko ocekivani prvi susret ostao je zabelezen kao veliko razocarenje. Naime, ugledavsi ih, piloti nepoznatog broda naglo su skrenuli brod s putanjei pobegli najvecom brzinom iako im nije sa zemaljskog broda bila upucena nikakva pretnja. Posle, ekspedicija Olega Petrova jedva da je i opazila strani brod, a taj je vec punom brzinom nestajao u dubinama svemira.

Sta se to desava? Pitanje nije imalo odgovora, jer su i u svim narednim slucajevima neznanci postupili isto: prepoznavsi zemaljski brod, bezali su glavom bez obzira, moglo bi se kazati ludackom brzinom, iako zemaljski brodovi nisu imali oruzje koje bi im moglo nauditi. Uzalud su na svim frkvencijama slate poruke o svojim miroljubivim namerama. Svi pokusaji neslavno su propadali jedan za drugim, a prvi susret ostajao je neostvaren, usprkos sada poznatoj cinjenici da u svemiru ima i drugih razumnih bica. Covekova zelja da ih upozna kao da nije zanimala te nepoznate stvorove.

U medjuvremenu zajednicka ekspedicija Thompson-Ivanov pronasla je planetu na kojoj su po svim pretpostavkama zivela razumna bica. Zemaljska letelica spustila se uz strasnu tutnjavu pored naselja opazenog jos dok su trazili pogodnu lokaciju za prizemljenje.

Kada su usli u naselje, na ulicama nije bilo zive duse. Verovatno ih je uplasila buka prizemljivanja - pomislili su clanovi posade i poceli pretrazivati naselje nadajuci se da ce pronaci nesto sto ce im otkriti izgled njegovih stanovnika.

Sve su zgrade bile napustene. Dogodilo se slicno kao i u susretima sa nepoznatim brodovima. Bio je to poprilicno tezak sok za sve. Mracno raspolozeni usli su u najvecu zgradu naselja. Kad su se privikli na polumracne, velike prostorije, ugledali su zidove oslikane freskama i mozaicima. Bile su naslikane neke ljudske prilike kako mocnim oruzjem unistavaju gradove i sela.

- Sada mi je jasno zasto nas se plase - rece Thompson svom drugu Ivanovu. - Misle da smo mi ti strasni neprijatelji, mozda i sami djavoli. Kakva tragicna zabluda! Ocigledno neka bica vrlo slicna namananose velike nevolje stanovnicima te plenete, a mozda haraju po vecem delu svemira. Zbog toga svi beze pred nama jer ne znaju da je rec o dvema razlicitim civilizacijama. * * *


Dok se posada odmarala, a strucnjaci proucavali napusteno naselje, lingvisti su pokusavali odgonetnuti pismo nepoznatih stanovnika. Nakon desetak dana kompjuteri i ljudska upornost pobedili su nepoznanicu. Pismo je desifrirano, jezik odgonetnut.

Svi su se okupili ispred freske dok je glavni lingvist sricao prevod zapisa: "I doci ce Zemljani koje ce voditi Thompson i Ivanov. I bice mir na pocetku. I rasirice se Zemljani po mnogim svetovima. I tada ce izbiti rat. I nastace patnja i smrt. Proce mnogo vekova pre nego sto Zemljani prestanu ratovati medjusobno i sa svima. Neka nam se smiluje sudbina i ocuva nasu decu od propasti."

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…