Skip to main content

JABUKA - Miodrag Pepic


JABUKA 

 Miodrag Pepic


- Oce , uzbudjen sam - govorio je drhtavim glasom malisan u krosnji drveta. - Nikako ne mogu da verujem da ce proci ovuda i sesti bas pod ovo drvo.

- Tako pise u prospektu. - I otac je bio pod temperaturom. -Nismo valjda platili tilike pare samo da bi smo ga gledali kako se seta sumom. Lepo su nam zagarantovali da cemo bas mi biti ta olucujuca karika u razvoju covecanstva. Ti i ja...

- A hoce li nas istorija zbog toga spominjati?

-Nece, sine, istorija je kur... ovaj, nepostena prema ljudima koji su joj mnogo davali. A ono sto cemo uraditi prikazace se neukom narodu kao slucajnost. Jedino nas moze spomenuti majka ako posle ovog ne stignemo kuci na rucak.

Uskoro obojica ucutase. Iz sume dopirali su sumovi, suskanje lisca postajalo je sve jace i odjednom se na cistini pojavi ucenjak. Hodo je oprezno, kao da se plasi necega. Ispod miske drzao je nekoliko knjiga. Zagledao je svako drvo, kucao u njega, odmeravao mu visinu i sirinu pogledom. Napokon pridje drvetu na kojem su cucali nasi tajanstveni junaci i rece zadovoljno:

- Hrast, tu je bar sigurno.

Zatim sede i poce da cita.

Decak u krosnji se skameni i gotovo necujno upita oca:

- To je dakle, Newton?

- Jeste, a ti sada hvataj jabuku i cepaj pa da brisemo jer mi ovaj ucenjak deluje dosta zdravo i jako. Ne bih voleo a nas ulovi kako ga gadjamo.

Iz korpe pune rumenih i krupnih jabuka decak uze jednu i zavitla je u pravcu ucenjaka.

Prva jabuka promasi,ali kada fizicar podize glavu da vidi odakle je stigla, druga ga udari posred cela. Udarac je bio jak i on se otkotrlja raskrvavljena cela, a sa stabla se poput majmuna brzo spustise dve prilike i pocese sumanuto da trce. Medjutim, fizicar je bio brzi. Poput munje, iz dzepova izvadi dve kubure i upravi ih u pravcu napadaca. Posle pucnja nista se vise nije culo, samo je decakovo telo malo zadrhtalo pre no sto se konacno smirilo...

Fizicara je na vratima docekala domacica. Kroz prozor je videla krv na Newtonovom celu pa je istrcala usplahitena i zbunjena da ga sto pre previje i smesti u krevet.

- Nista ozbiljno - poce on da joj laze - opet napad jabukama.

- To vam je vec dvadeset treci ovoga meseca - zajeca ona. - Ne biste vise smeli prolaziti kroz sumu.

Dok je kasnije razmisljao o tome da li bi bilo bolje revolveras ili ucenjak, Newtonu pade vrlo jasna i verovatna misao: "To ipak mora biti neka organizacija!"

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem