Skip to main content

Poruka - Damir Mikuličić

Poruka


Mamutska zdjela radio-teleskopa poslušno je, vođena prog-ramiranim radom elektromotora, pratila prividni hod neba uprta neprekidno u istu točku zvjezdanog mozaika. Osovine tisućutonske čelične konstrukcije okretale su se oku nezamjetljivo sporo imiti-rajući vrtnju Zemlje, a vjetar je fijukao kroz šumu metalnih greda što su se račvale iz stambenih nosača pa sve više u nježnije i nježnije grane, na čijim je završecima bilo spleteno žičano gnijezdo. Točno u sredini, u fokusu toga kiklopskog cvijeta, uzdizao se antenski vršak kao tučak u koji se slijevaju svi mirisi prostora odbijeni od metalnih latica uokolo.

Već tjednima je ovaj ponos tehnike uporno dan za danom upirao pogled svoje metalne mrežnjače u elektromagnetska sijevanja određenog područja svemira u nadi da će iz te kakofonije razlučiti jasne logičke impulse. Prije 28 godina iz tog je radioteleskopa potekla u istom smjeru struja signala, krenula kao pravolinijski usnopljeni slijed titraja prema 14 svjetlosnih godina udaljenom zvjezdanom sustavu, objavljujući njenim hipotetskim stanovnicima da nisu jedini u svemiru. Homo sapiens je bio ponosno uzdignuo njušku prema nekim najbližim zvijezdama i zavijao matematske dokaze o svom postojanju. Zatim je čekao eventualni odgovor.

Ali zvijezde su šutjele. Ipak. sada je s jedne upravo stizao odgovor.

Prvi je elektromagnetski udaj preplavio zdjelu radio-teleskopa kao morski val kad poklopi uleknuće u obalnoj hridi lomeći se na njenim bokovima, pretvoren u povratni stup pjene. Odbijeni sa zidova parabolične antene, združeni u jedinstven vrisak, kvanti impulsa zaigrali su oko maloga antenskog vrška u fokusu. Prijemna elektronska kola radio-teleskopa prihvatila su podražaj iz svoga istaknutog pipka oslobađajući se sapete energije što je sada kao sve moćnija elektronska lavina, izazvana bezglasnom jekom iz svemirskih dubina, protutnjila kroz labirint radio-prijemnika.

Dan kasnije cijeli je svijet saznao sadržaj poruke. Gramatički besprijekorna, logički jasna, kratka, bila je ponovljena više puta na nekoliko svjetskih jezika:VAŠI SIGNALI NEPOTREBNI. ZNAMO ZA VAS, ALI JOŠ NISTE ZRELI ZA KONTAKT. ŠUTITE I RAZVIJAJTE SE.

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem