Skip to main content

DOBAR RAZLOG - Jakob Z. Holbik


DOBAR RAZLOGDo pre 5 godina poznati astro-letac koji je tada otisao u penziju, odjednom je bio neumoljiv pri zahtevu da bas on bude prvi koji ce putovati prvim brodom koji ce se kretati brzinom bliskoj svetlosnoj. Odvracanja, jer ce put trajati 9 godina, bila su mu samojos veci poticaj da bude uporniji.

- Pa dobro - rece mu major,l stari prijatelj. - Za to ce vreme na Zemlji proteci skoro 16 godina, znas li to?

- Da, znam. To je svima nama jasno, ali ne i mojoj zeni kojoj ce, kad se vratim , biti isto toliko godina koliko i meni. Cak nekoliko meseci vise! - pobedonosno se smeskajuci uzvrati astro-letac.

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…