Skip to main content

DOVITLJIVI PATRIOTA - Ambrose Bierce


DOVITLJIVI PATRIOTA


Dobivsi audijenciju kod kralja, Dovitljivi Patriota izvuce papir iz dzepa i rece:

- Ako je po volji Vasem Velicanstvu, imam ovde formulu za konstrukciju oklopa koji nikakav top ne moze probiti. Kada bi takav oklop prihvatila Kraljevska mornarica, nasi bi ratni brodovi bili neunistivi i time nepobedivi. Ovde su, takodje, izvestaji ministara Vaseg Velicanstva koji potvrdjuju vrednost ovog izuma. Svoja prava na njega prepustio bih za milion tumtuma.

Pregledavsi papire, Kralj ih odlozi i obeca mu nalog za Lorda Glavnog blagajnika Odela za iznudjivanje za isplatu milion tumtuma.

- A ovde - rece Dovitlivi Patriota, izvlaceci jos jedan papir iz drugog dzepa - ovde su planovi za izradu topa kojeg sam izumio, akoji ce probiti taj oklop. Kraljevski brat Vaseg Velicanstva, Impreator od Banga, rado bi ga otkupio, ali lojalnost Vasem prestolu i Vasoj licnosti sili me da ga najpre ponudim Vasem Velicanstvu. Cena je milion tumtuma.

Dobivsi obecanje jos jednog ceka, zavuce ruku u jos jedan dzep, primetivsi:

- Cena ovog topa bila bi mnogo visa da nije cinjenice da se njegovi projektili mogu tako efikasno odbiti obradom oklopnih ploca mojom posebnom metodom, jednim novim...

Kralj dade znak Glavnom velikom povereniku da pridje.

- Pretrazite ovog coveka - rece - i izvestite me koliko ima dzepova.

- Cetrdeset i tri, gospodaru - rece Glavni veliki poverenik zavrsivsi pretragu.

- Ako je po volji Vasem Velicanstvu - zavika Dovitljivi Patriota preplaseno - u jednom od njih je duvan.

- Uhvatite ga za noge i protresite ga - rece kralj - a zatim mu izdajte cek na cetrdeset i dva miliona tumtuma i smaknite ga. Neka se objavi kraljevski ukaz kojim se dovitljivost proglasava smrtno kaznjivim delom.

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem