Skip to main content

Čuvari vremena - Damir Mikuličić



Čuvari vremena

(radio-priča) 




Ven: — ... i kad sve to uzmem u obzir, ne mogu ti pomoći, Stela. Koliko ja znam, nitko ti ne može pomoći. Rekao sam ti to već nekoliko puta, a ti me iznova gnjaviš s nemogućim, zašto me neprestano moljakaš za nešto što je ne-mo-gu-će! Znanost je tu ne-moć-na!

Stela: — Do đavola vi i vaša znanost! Vaša vlast nad mate-rijom, vremenom, nad tenzorskim poljima. Mislite da ste svemogući! A niste u stanju meni pomoći, meni koja ne traži pomicanje zvijezda, ni brod nadsvjetlosne brzine. Samo jedno dijete, želim samo jedno, svoje dijete, shvaćaš li Ven?

Ven: — Znaš vrlo dobro mnogo bolje nego ja, da u tvojoj genetskoj šifri nedostaje Q-S karika. Taj molekularni podsklop ne smijemo ubaciti u DNK-molekulu; jer bismo poremetili ostale veze. Stradala bi ti, a dijete bi se najvjerojatnije rodilo kao kreten. Čudim se da to ne znaš, odnosno bolje rečeno, čudim se da se preda mnom, prijateljem, praviš da to ne znaš. Tvoja je sterilnost genetskog porijekla i zato neizlječiva ... (KRATKA STANKA) ... bar još danas neizlječiva.

Stela: (TIHO) — A zašto me ne pošaljete u budućnost? Ako je danas neizlječiva, o znam ja to, ne brini, izlječiva je u budućnosti, znam ja to, možda ne tako dobro kao ti, ali znam. I zato sam te ponovo i zvala, a ako se tko od nas dvoje pravi da ne razumije o čemu je točno riječ, onda si to prije ti nego ja. I molim, bez kolutanja očiju, Ven. Ponavljam, ako nisi dobro čuo: Zašto me ne pošaljete u budućnost? Ti vrlo dobro znaš da bi mi genetski kirurzi u Ornom vremenskom krugu bez imalo muke obavili tu operaciju. Za njih je to sitnica ... (MOLEČIVO) Ven, molim te, nitko neće znati za to, učini mi to ako si prijatelj, imaš poznatih u Osmom vremenskom, ostat će to naša mala tajna (SVE SE VISE ZAGRIJAVA) Ven, kad se vratim izliječena, plodna, ti znaš da si mi najbolji prijatelj i ako ću moći zanijeti, ti ćeš biti otac, evo, to će ti biti nagrada, obećavam ti očinstvo, Ven, otići ćemo na onaj koraljni atol iz vremena tercijara, sami, na mjesec dana, zatražit ćemo službeni embargo za sve ostale vremenske putnike, bit ćemo sami na toj prostorno-vremenskoj točki. Ven, hajde, znam da me želiš, predložio si mi već takav izlet i ja ti obe . . .

Ven: (UPADA JOJ U RIJEČ) — Čekaj! Stani! Ne želim da tako razgovaramo o tome! (KRATKA STANKA) Zaslijepjela te žudnja za materinstvom, što li, i ne znaš što govoriš. Jedno su izlet i moje želje, a drugo dijete i operacija u Osmom vremenskom krugu. Stela, priberi se. Genetske operacije izvode osmaši samo za slučajeve u njihovu Krugu. U nižim krugovima ne smiju posredovati, to bi se kosilo s Prvim principom. Pa dobro, ti kao da ne znaš gdje živiš! A sve kad bismo i uspjeli nagovoriti nekog iz Osmog vremenskog, u što sumnjam, jer oni su u tome još stroži od nas, poznajem tamo mnoge i jednostavno ne mogu zamisliti da im to predložim i kako bi oni reagirali, dakle čak kad bi i pristali u najstrožoj konspiraciji, pojavili bi se ... čuvari! Čuvari! A dobro znaš da oni sve iščeprkaju. Zgrabili bi nas kad-tad, prvo vratili sve na svoje mjesto i u svoje vrijeme, uspostavili red u poretku kakav je bio prije. S jednom malom, ali za nas dvoje bitnom razlikom: nas bi na mnogo godina prognali u Nulti vremenski krug. Brrr... Toliku žrtvu, i to uzaludnu, izgon u društvo pitekantropa, nadam se da ne tražiš od mene.

Stela: — Čuvari! Tja. Čuvari. Slavni čuvari vremena. Zajedno s mojim dičnim bratom u njihovim redovima. Bratom koji umjesto da mi pomogne da mu rodim nećaka, on će me još i prognati. I to sve zbog nekog Prvog principa. Prvi princip! Ne poremetiti lanac kauza-liteta ni u najmanjem detalju! Čak ni s mojim malim čedom koje se ne smije roditi uz pomoć onih iz budućnosti (GOVORI ODSUTNO, KAO ZA SEBE) O da, reći ćemo, to vaše malo čedo izrast će jednoga dana u čovjeka i, možda, učiniti nešto što se ne smije dogoditi, jer se jednostavno nije dogodilo, jer bi to poremetilo sadašnji život onih u budućim vremenskim krugovima. Mreža uzroka i posljedica ponegdje bi dobila nova oka, a ponegdje bi popucala.

Ven: — Upravo tako, sve ti to dobro znaš. Ako bi ti pomogla medicina iz našeg Šestog kruga, u redu, to je dopušteno i u njemu se može dogoditi sve ono što se može dogoditi, ali se ne može dogoditi ono što će se kao refleks nečeg što će se s našeg vremenskog stajališta tek dogoditi. Buduća otkrića za koja mi još ne bismo ni znali da nije otkriveno putovanje kroz vrijeme, otkrića koja će tek doći, ne smijemo mi koristiti. Sve u svoje vrijeme. Prvi princip.

Stela: — Kao da slušam svog mudrog brata Čuvara. Od tebe bih očekivala nešto utješnije Ven, a ne ovu hladnu logiku temporalne skale koja mi neće pribaviti dijete, a ja ga moram imati, ti Ven dobro znaš koliko sam tvrdoglava. Imat ću dijete pa makar došla u sukob sa svim čuvarima iz svih vremenskih krugova.

Ven: — Sama to ne možeš izvesti, a ja, ja neću da ...

Stela (UPADA): — Da, znam, pusti sad to, ni ne mislim više na genetsku operaciju u Osmom krugu, to nije moguće, u redu. Ali ima još načina. Mogla bih se, na primjer, spustiti u jedan od nižih krugova, među primitivcima pronaći neko nezbrinuto dijete i donijeti ga ovamo. Ovdje bi ga odgajala, a ti bi mi pribavio potrebne dokumente za to dijete. Kao da sam ga rodila. Što misliš o toj ideji, Ven? Da posvojim dijete iz nižeg kruga, ta oni ih ionako imaju previše.

Ven: — Opet bulazniš Stela, jer i to bi bilo kršenje Prvog principa. Nitko ti ne brani da odeš u prošlost, uostalom bili smo na takvim izletima već bezbroj puta. Ali, zabranjeno je primjenjivanje naše tehnike u dodiru s primitivnijim krugovima, ništa po čemu bi oni mogli posumnjati odakle si, nikakvih izjava o budućnosti. S tim posvojenim djetetom mogla bi pod određenim uvjetima živjeti neko vrijeme u njegovom krugu, no da ga dopremiš ovamo, to nikako ... hej Stela, ne prekidaj vezu, što namjeravaš, pričekaj, ne isključuj, Stela, ne pravi gluposti... (ČUJU SE PISKUTAVI TONOVI KAO PRI DODIRU TIPKI RAČUNALA) — Tja, (VEN, ZA SEBE) ne odgovara, blokirala je vjerojatno liniju. Otkad je znam, a ima tome već trista godina, ne prestaje kukati o djetetu, ali ideje su joj sve luđe ... Ah, te žene, smirit će se kao i uvijek.

(NARATIVNI GLAS S GLAZBENOM KULISOM): — Ven pozove kućnog robota i naruči svoje omiljeno piće. Dok mu je tekućina ugodno palila grlo, sjeti se ugovorena sastanka s Altonom. Vrijeme je. Odlebdi do izlaza i prepusti se, zaboravivši na Stelu, struji usmjerenog gravitacijskog polja koja će ga odnijeti do prijatelja na partiju trodimenzionalnog šaha.

(GLAZBA)

(NARATIVNI GLAS): — Stela je izabrala Treći vremenski krug, nasumce postavivši na upravljačkoj ploči vremenskog stroja »XX stoljeće« po računanju vremena u tome krugu. Mjesto? Svejedno, no neko mjesto gdje je najjača koncentracija prvih alfa moždanih valova, gdje nova ljudska bića završavaju svoj parazitski rast u majci i prelaze u samostalni biološki ciklus. Rodilište.

Spuštajući se po spiralnoj ljestvici pulzirajućeg vječitog polja događanja, opipavajući raznodobnosti u mreži vremena da bi ih zatim kao igla, što gmiže kroz niti tkanja, zapleo u jedan jedini čvor istodobnosti, vremeplov je kliznuo kroz odabranu sinapsu iz budućeg nepostojanja u ovovremeni prostor, stabilno, materijalno prikazanje jednog od entiteta. Još nevidljiva, sazdana od atoma što titrahu drugim vremenima vibracija nezamjetljivim u ovom Vremenskom krugu za kojeg nije ni postojala, Stela je ušla u rodilište, prošla hodnicima sve dok nije našla čovjeka u bijelom ogrtaču kojeg joj je njezin indikator naznačio kao upravitelja. Prišla mu je s leđa i isključila polje nevidljivosti:

Stela: — Došla sam k vama iz budućnosti, iz Osmog vremenskog kruga. To što činim je zabranjeno i vrlo opasno i zato me slušajte pažljivo. Želim jedno, tek rođeno dijete, koje vama ne treba. Vi ste ovdje, pretpostavljam, glavni liječnik i možete mi ispuniti želju. Uzela bih dijete sa sobom u svoj Vremenski krug koji je mnogo napredniji od vašeg. Djetetu bi bilo dobro, brinula bi se o njemu kao prava majka.

Liječnik: (ZAMUCKUJE) — Mmm, da ... ovaj, svakako, nego ... kako ste ušli u moju sobu... (SMJEŠKA SE) dakako, kroz vrata, naravno, nisam vas opazio, zamislio sam se nad ovim papirima. Ovaj, izvolite, sjednite. Kažete iz budućnosti, dolazite iz budućnosti, zanimljivo, vrlo zanimljivo. Samo trenutak, pričekajte sad ćemo mi to riješiti (NAZIVA TELEFONOM) Porta? Upravitelj ovdje. Ivane, skokni časkom k meni. Odmah, hitno je. (STELI) Što se vaše želje tiče, znate kako je, ja sam tu samo jedan liječnik i ... nego pričajte mi radije o toj ... budućnosti.

Stela: — Pustimo to, meni se žuri. Što manje znate o meni, to bolje i za vas i za mene. Slušajte, ako mi uslišate molbu, ispunit ću vam zauzvrat svaku želju. Samo recite. Mogu načiniti od vas najbogatijeg, najutjecajnijeg čovjeka vašeg vremena. Znam da je to kod vas najvažnije. Samo, dajte mi dijete.

Liječnik: — Da. da, svakako. Vi ste nerotkinja, zar ne? Da, tako sam i pretpostavljao. Vidite, to se može riješiti, pozivam vas na našu kliniku ... jeste li bili već negdje na liječenju? Niste? Dobro, ne odmahujte rukom, čekajte, današnja je medicina već mnogo uznapre-dovala, evo kod nas, na primjer, prije nekoliko dana imali smo slučaj ... (OTVARAJU SE VRATA), a evo našeg Ivana on će vas provesti kroz našu kliniku, do viđenja, oprostite, trenutno sam zauzet... (KORACI — LIJEČNIK TIHO IVANU) — Ivane, izvedi ovu ženu iz bolnice i ne puštaj je danas više unutra. Ćaknuta je, razumiješ. Luda.

NARATIVNI GLAS: — Stela shvati o čemu je riječ i istog trena odluči. Pritisne dugme na svome opasaču te liječnik i vratar ostadoše ukočeni na svojim mjestima, izbačeni iz rijeke vremena. Ukipljeno, u položajima u kakvima se našlo toga trenutka, ostane sve živo u rodilištu. Samo Stelini koraci odjekivahu hodnicima dok je tražila sobu s dojenčadi.

(GLAZBA)

NARATIVNI GLAS: — Centar Čuvara vremena primio je poruku iz svoje agenture u Trećem krugu o događaju u rodilištu. Agentura pretpostavlja da je riječ o neprijavljenom djelu nekog vremenskog putnika. Moli detaljno objašnjenje o kakvoj je akciji riječ i zašto nije primila najavu, ako je akciju odobrilo vijeće Čuvara. Istodobno, u centar stiže vijest iz daleke budućnosti, iz Desetog kruga o tamošnjoj kauzalitetnoj smetnji sigma 23 stupnja. Retro-gradne analize pokazuju da je izvorište smetnje neka nedopuštena perturbacija u Trećem vremenskom krugu. Zahtijevaju od Čuvara istragu i hitnu korekciju prošlosti na stabilne koordinate.

(GLAZBA)

NARATIVNI GLAS: — Nije namjeravala da se odmah vrati u svoj Krug. Priroda je ovdje u nižim krugovima uvijek zanimljivija, čak i lišće nekako ljepših boja nego li u njezinu svijetu. I nebo modrije, ili joj se to samo čini. Miris šume nad kojom lebdi vremeplov je opojniji. Čak su i životinje slobodne, u prirodi. Pomisli kako bi bilo da zauvijek ostane ovdje. Da li bi se mogla saživjeti s ovim svijetom iz samog osvita povijesti, s ovim Krugom u kojem je rođeno njezino dijete.

Ima ga. Memorator vremeplova poučio ju je čime da ga hrani, robot je sintetizirao sve potrebno. Baš smo kao nekakva obitelj, nasmije se pri pomisli na tu arhaičnu riječ. Ima ga, no hoće li ga uspjeti zadržati. Namjerno je ostavila vremeplov vidljivim, nadajući se da će tako zavarati Čuvare koji je sada zacijelo traže po svim vremenskim sektorima, ali ne i u ovom prostoru fizičke realnosti Trećeg kruga.

Dijete zaplače. Uzela je drekavca u naručje i počela mu nešto tepati o srnama što su se upravo pojavile na šumskoj čistini ispod vremeplova.

Tada, s gornje lijeve strane spazi njih. Brodovi Čuvara vre-mena lagano su joj se približavali. Polako, gotovo neprimjetno, kao pauk koji zna da mu plijen ne može pobjeći, ta mušica što je zatresla sad mrežu razapetu po svim prostorima i vremenima alarmirajući sve senzore nikome dokučive bezlične nemani Poretka zbivanja. Tri crna cilindra Čuvara okružiše Stelin vremeplov i ona je znala da su joj blokirane sve komande. Kao što je i znala da će uskoro nestati iz njena vidokruga, kao pometena divovskom metlom, ova zlatožuta jesenska šuma i da će tren zatim prozori njene letjelice gledati na jedan posve drugi pejzaž koji će odsad mnogo godina biti njezin jedini dom.

Nulti vremenski krug.

A njeno dijete bit će vraćeno u onaj isti krevetić onog istog rodilišta i nitko neće ništa znati, i sve će biti vraćeno u svoje pretince, sve što je ona razbacala po cesti vremena nadajući se nekom svom skrivenom puteljku.

Svi su se vremeplovi istodobno rasplinuli na plavoj pozadini neba kao pramenovi oblačne pare progutani suncem pošto su u danima traganja za Stelom dizali uzbunu među suvremenicima Trećeg vremenskog kruga.

( GLAZBA)

SPIKER: New York, 13. X (AP) — Jugoslavija je zahvaćena groznicom nagađanja u vezi s neidentificiranim letećim objektima. U 11 dana zapaženo je 12 predmeta. Sarajevski astronomi pratili su dva takva objekta kroz teleskop. O jednom su predmetu preko radija razgovarala dvojica pilota. Aerodromska kontrola zabilježila je taj razgovor. Neki jugoslavenski listovi pišu da su ove pojave u vezi sa stranim špijunskim letjelicama koje su nadzirale manevre jugoslavenske armije .. (BLENDANJE-GLAZBA)

Comments

Popular posts from this blog

Je li rod nužan? - Is Gender Necessary?; 1974 - Ursula LeGuin

Je li rod nužan? S redinom šezdesetih godina ženski se pokret ponovo stao kretati nakon svog pedesetogodišnjeg zastoja. Bilo je to snažno i silovito okupljanje. Osjetila sam ga, ali nisam tada još znala kolika je ta njegova silina. Jednostavno sam mislila da nešto nije u redu sa mnom. Smatrala sam se feministkinjom; nije mi bilo jasno kako možete biti žena koja misli svojom glavom, a ne biti istovremeno i feministkinja. Ali nikada nisam koraknula ni korak dalje s tla što su ga za nas osvojile Emmeline Pankhurst i Virginia Woolf. Tamo negdje oko 1967. počela sam osjećati određenu nelagodu, potrebu da napravim korak dalje, možda, sama od sebe. Počela sam osjećati potrebu da odredim pobliže i da razumijem značenje spolnosti i značenja roda, i to u svom životu i u našem društvu. Mnogo toga bijaše se skupilo u podsvjesnom jednako onom mojem kao i u zajedničkom — onoga što je trebalo iznijeti u svjesno ili će postati destruktivno. Bila je to ona ista potreba, mislim, koja je navela B

Napršnjacima, viljuškama i nadom - Kate Wilhelm

With Thimbles, With Forks and Hope; 1981      Napršnjacima, viljuškama i nadom ...čuvaj se dana Ako Snark Boojumom ti bude! Jer tada Tiho i naglo tebe će nestat Da nikada se ne vratiš već! I tražiše ga napršnjakom, tražiše ga s pažnjom; Uporno ga slijeđahu viljuškama i nadom... Lov na Snarka (The Hunting of the Snark): L. Caroll I S tara seljačka kuća svjetlucala je u kasnopopodnevnom sumraku neobično nalik na neki prizor sa staromodnih božičnih čestitaka. Niski je zimzelen nastavao njen prednji trijem, a staza što se odvajala od kolnog prilaza svijala se je ljupko i otmjeno. Sve je izgledalo čisto, a pogotovo bijela ploča na vratima osvježena kišom što je upravo počela padati. Charlie osjeti ubod nečiste savjesti nad svom tom čistoćom i udobnošću nakon što je većinu dana proveo u New Yorku. On ostavi kola u garaži i ude preko malog bočnog trijema koji je vodio u stražnji dio kuće. Trijem bijaše pravo okupljalište za boce koje je trebalo vratiti u trgovinu, novine nam

Bari Malzberg: FAZA IV

Bari Malzberg:  FAZA IV Faza I 1. VREME: Nešto zapucketa i u maglini oblika spirohete plima energije pohrli s kraja na kraj, duž sedamnaest svetlosnih godina, a zatim se izli u čisti prostor. Čisti prostor predstavljao je novih dve stotine hiljada svetlosnih godina, a energija, koja je sada postala zgusnuta, strujala je kroz njega kao riba kroz vodu; ubrzavala je, ali je unutra bila neobično statična. VREME: Nešto napade energiju, nekakav kosmički poremećaj ili druga inteligencija, nemoguće je pouzdano reći; energija oseti kako je nešto potiskuje. Ustuknu, a zatim se suprotstavi. Negde u jatu Raka napadač i energija uhvatiše se ukoštac, a njihova borba potrajala je petnaest hiljada godina. Konačno, napadač pade poražen, a energija nastavi svoj put. Inteligencija se povukla. Na nekom potpražnom nivou ona poče da razmišlja. Sistem je kružio oko male zvezde iz klase 'B', gotovo patuljastih razmera, na dalekim rubovima Mlečnog Puta. U okviru normalnog ciklusa lokaln