Skip to main content

ROSKADUTI - Jakob Holbik


ROSKADUTINa ulici Pero sretne Stevu koji se upravo vratio sa krstarenja po svemiru brodom nadsvetlosne brzine.

- Je li, Stevo - upita Pero - ima li negde u svemiru i zena?

- Ih - sa ponosom ce Stevo. - Da znas samo kakvih. Ima ih cak tri na jednog , na Roskadutiju. Jeste, nisu bas kao Zemljanke, nesto su nize, slabasnije, ali...

- Ne mari, Stevo! - smejuci se odvrati Pero.

Prvom prilikom Preo "skokne" na taj Roskaduti, ali vec nakon dva dana boravka jedva se dovuce do broda koji odmah usmeri prema Zemlji, zarko ocekujuci susret sa Stevom.

- Je li, Stevo - prasnuo je cim ga je ugledao - ti mi rece za zene, a ne rece mi da tamo muskarci imaju sest ruku, sest nogu, tri glave i... i sve po tri?

- Paaa - Stevo sleze ramenima, sazaljivo gledajuci Perino iscrpljeno lice i modrice po telu - zasto me nisi pitao?

Comments

Popular posts from this blog

INVAZIJA S ALDEBARANA - Inwazja z Aldebarana - Stanislaw Lem

Daleki Kentaur - Far Centaurus - A. E. van Vogt

Daleki Kentaur

Prenuvši se, probudio sam se i pomislio: kako li Renfrew podnosi ovo?
Mora da sam se pokrenuo, jer vec iduci tren tama nazubljena bolom ponovo se sklopi nada mnom. Nisam znao koliko sam dugo ležao u toj razdirucoj nesvjestici. Kad sam se osvijestio, prvo sam osjetio rad pogonskih motora našeg svemirskog broda.
Ovaj put sam se polagano osvješcivao. Ležao sam potpuno nepokretan osjecajuci svu težinu prospavanih godina. Odlucio sam da postupam upravo onako kako je propisao Pelham, prije tako mnogo godina.
Nisam želio ponovo izgubiti svijest.
Ležao sam tako i razmišljao: smiješno je, i malo glupo, što se toliko brinem o Jimu Renfrewu. Ta on ce iz svog stanja uspavanosti izici tek za pedeset godina!
Poceh promatrati osvijetljeni brojcanik sata na stropu. Malo prije pokazivao je 23.12; sada je bilo 23.22. Deset minuta izmedu nepokretnosti i kretanja upravo je prošlo.
Polako, ruka mi kliznu prema rubu ležaja. Klik! Prstom sam pritisnuo prekidac i zaculo se tiho zujanje. Automatski ma…